Пламена Заячка в Мездра: България трябва да си свърши своята работата в ЕС

Facebook Twitter

България трябва да си свърши своята работата в ЕС.Това заяви втората в листата на „Коалиция за България“ Пламена Заячка в Мездра. Пред местната общественост Пламена Заячка, заедно с Ивайло Калфин и бившия кмет на града Иван Аспарухов представиха листата и приоритетите на „Коалиция за България“.

По време на срещата, Заячка подчерта факта че в сферата на образованието, ЕС има допълващи и координиращи функции и поради този факт страните членки следва да се погрижат за националните си политики. В България обаче това не се случва и пример за това е програмата Еразъм, която въпреки, че е най-успешната програма в сферата на образованието и е обучила повече от 1 млн. млади хора в ЕС, то в България сме използвали едва 3% от квота 20%. Главната причина е, че студентите не могат да си позволят престоя в чужда държава. Повечето членки на Съюза имат съпътстващи и допълващи програми, които позволят на младите им хора да се използват възможностите на Еразъм, а именно повишаване на квалификация и по-качествено образование. При нас такава политика липсва и това лишава много млади хора от този шанс.

Пламена Заячка коментира също непознаването на инструментариума на Европейския парламент от страна на досегашните евродепутати така, че да е възможна ефективната им работа в Брюксел и в услуга на България. Тя подчерта необходимостта от това българите да отидат до урните на 26 май, за да бъде разбито порочното политическо статукво.