Георги Първанов настоява за анекс към договора с Република Северна Македония така, че българската история и култура да не бъдат присвоявани

Facebook Twitter

Към настоящата реалност договорът с Република Северна Македония от 2017 година се оказва остарял. Това каза по време на представянето на документалния сборник в Македонски научен институт в София Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012 г.), който е съавтор и автор на предговора. Той обясни, че документът не защитава българския интерес така както го прави договорът между Скопие и Атина. Той цитира като пример факта, че в Скопие утвърждават държавността си на базата на двойния Илинден. Ние сме длъжни да отстоим истината за Илинден, 1903. Истината е, че става друма за единно въстание по своя замисъл и по начина на провеждането. И когато решим този спор, нещата ще станат много по-лесни, каза Първанов и добави, че решението не търпи отлагане и трябва да бъде финално.

Той уточни, че е един от най-ревностните радетели за членството на Република Северна Македония в ЕС и НАТО.

Въпросът е как ние дефинираме понятието „обща история“, което е основа в договора между България и Северна Македония, коментира Първанов. Понятието „обща история“ остава без ясна дефиниция и темите, предмет на спор между двете държави трябва да бъдат извадени на светло и подложени на дискусия, каза още той.  Георги Първанов е категоричен, че анекс към договора с южната ни съседка трябва да има и документът да дефинира спорните понятия и тези така, че българската история и култура да не бъдат присвоявани. Най-голямата загуба ще бъде, ако ние отстъпим от тази опожарена територия на историята на българо-македонското минало. Това би било отстъпление, което не можем да си позволим пред онези, които са дали живота си. Не можем да си го позволим и пред нашите наследници, каза в заключение Първанов.